otsake
SARJAKUVASIVUT


1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001

2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011

elainmaailma

Hessu-kissan tarina

Olin 1980-luvun alussa luokanopettajana Kärkölässä silloisella Järvelän ala-asteella ja minulla oli kissa nimeltä Santtu. Santtu oli julkkis, sillä hänestä ottamani valokuva sijoittui Eläinmaailma-lehden kilpailussa niin hyvin, että se pääsi lehden kanteenkin.

Santtu-kissa jäi kesällä 1983 auton alle. Kun kerroin joskus seuraavana keväänä Santusta luokalleni, joku tytöistä kysyi, ottaisinko uuden kissan jos saisin. Vastasin myöntävästi ja unohdin koko jutun. Eräänä kauniina kesäpäivänä ovikelloni sitten soi ja oven takana oli lähetystö, joka koostui luokkani tytöistä. Tytöillä oli kori ja korissa… ”Tässä tämä nyt on! Hänen nimensä on Hessu!” Niin tuli Hessuksi nimetty kissa elämääni. (Kiitos Sirkku ja kumppanit!)

kirja1986Opetin tuolloin eka- ja tokaluokkalaisia ja työni ohessa suunnittelin sarjakuvakirjaa koulunsa vasta aloittaville. Kirjaa, jossa kerrottiin koulutulokkaan ensimmäisestä koulupäivästä ja tuohon suureen päivään valmistautumisesta. Kirjan nimeksi tuli ”Maailman jännin päivä” (Kirjapaja ja Poikien Keskus, 1986) ja sen sivuille piirsin Hessun ensimmäistä kertaa seikkailemaan. Ei vielä päärooliin, vaan vain pieneen sivuosaan.

Syksyllä 1985 Kirjapajasta tiedusteltiin, olisiko minulla kiinnostusta piirtää jouluaiheinen sarjakuva Lasten joulumaa -nimellä ilmestyvään aivan pienille lapsille tarkoitettuun joululehteen. Vastasin: ”Kyllä” ja piirsin kaksisivuisen sarjakuvan Hessu-kissastani. Myöhemmin tein tämän sarjan ruutuaiheista neljä joulupostikorttia.

Hiiri Pikkulakin oli mukana jo heti ensimmäisessä sarjassa, tosin vielä ilman nimeä. Nimen ”Pikkula” hiiri sai vasta seuraavana vuonna lukijoiden ehdotellessa nimiä Hessun ja Missen pennuille. Joku lukijoista oli laittanut kirjeensä loppuun kommentin: ”Ja hiiren nimi on Pikkula.” Sehän passasi. (Kiitos sinulle, kirjeen kirjoittaja! Nimesi olen valitettavasti jo ajat sitten hukannut ja unohtanut.)

hkjahpLasten joulumaata myytiin niin hyvin, että kustantaja päätti seuraavana keväänä (1986) aloittaa kuukausittain ilmestyvän lastenlehden, Lastenmaan. Hessu-kissa oli mukana ensimmäisestä numerosta alkaen. Sarjan värittäjäksi ryhtyi opettajakaverini Elina Vanha-Patokoski, minulla kun oli tuolloin mukamas kiire. Olinhan juuri aloittamassa Nalle Puh -sarjan tekemistä Walt Disney -nimimerkillä Sanomille.

Hessusta tuli hetkessä lehden suosituin hahmo ja pian Hessun seikkailuja oltiin jo kokoamassa kirjaksi. ”Hessu-kissa ja hiiri Pikkula” -niminen kirja ilmestyikin jo vuonna 1987. Sarjoja ei tuolloin ollut ilmestynyt vielä niin paljon, että niitä olisi riittänyt kokonaiseksi kirjaksi ja niinpä piirsin ja kirjoitin mukaan muutaman satuaukeaman.

hphiippailee hptietokone hkuudetmetkut

Seuraavaksi kustantaja pyysi minua tekemään ihan oikean lasten kuvakirjan. Hessu-kissa oli mielestäni sarjakuvasankari, enkä halunnut tehdä siitä satukirjahahmoa. Siksi kuvakirjojeni sankariksi nousikin hiiri Pikkula. Vuonna 1988 ilmestyi ”Hiiri Pikkula hiippailee” -kirja ja heti seuraavana vuonna ”Hiiri Pikkulan tietokone”. Tietokone-aihe tuli tietysti siitä, että olin jo vuodesta 1985 ollut MikroBitti-lehden avustaja. Piirsin Bittiin sekä kuvia että Mikrokivikausi-sarjakuvaa ja tein lehden ulkoasun eli taitoin sen.

hkvauvaVuonna 1990 ilmestyi toinen Hessu-kissa-sarjakuvakokoelma ”Hessu-kissan uudet metkut”. Silloin sarja oli suosionsa huipulla, mutta sitten tuli lama ja kirjojen julkaisu sai jäädä. Hessu jatkoi kuitenkin sinnikkäästi seikkailemistaan Lastenmaan sivuilla. Sarjan sivumäärä kuitenkin pieneni säästösyistä kahden sijasta yhteen.

Esikoistyttäreni Kriska syntyi vuonna 1995 ja se näkyi myös sarjassa: Liisalle syntyi pikkusisko. Joka sai nimekseen Sisko. Toinen tyttäreni Sandra syntyi vuonna 1997 ja siitä lähtien Hessu-kissa-sarjakuvassakin etualalle on noussut siskosten keskinäinen puuhailu Hessua unohtamatta. Vuonna 1997 ilmestyi ”Hessu-kissa ja vauva” -kirja, joka on siis totta.

kissanpizzaAjan myötä tytöt kasvoivat ja sarjakin laajeni takaisin kaksisivuiseksi. Neljäs ja tällä erää vimeinen Hessu-kissa-kirja ilmestyi vuonna 2002 nimellä ”Kissan pizza”. Kaupallista menestystä Hessu-kissasta ei ole koskaan tullut – kirjojen levikkikin on ollut kovin vaatimatonta luokkaa. Siksi päätinkin laajentaa Hessun lukijakuntaa kerralla kunnolla ja laittaa kaikki tähänastiset sarjat tänne nettiin. Tässä työssä minua on auttanut kummipoikani Anssi (joka on piirtänyt yhden Hessu-kissa-sarjankin, kun minä mursin piirustuskäteni ranteen). Lisäksi iso kiitos Taiteen keskustoimikunnalle tätä tarkoitusta saamastani apurahasta.

Halkiassa 8.9.2009

Wallu

lehtikansia


 

Näyttely | Tekijät | Historia | Hessu-kissan sarjiskoulu | Ekstrat | Linkit
Hessu-kissan copyright: Wallu, email: wallulle (at) gmail.com | Sivujen ulkoasu: Wallu ja Anssi Vaalio, 2009